Studimi i fundit/Multivitaminat nuk bëjnë asgjë për shëndetin tuaj të zemrës. Mjaft i morët!

0
17

Industria e vitaminave po lulëzon, pasi ka bindur me sukses miliona njerëz që disa shtesa në ditë mund të shmangin të gjitha llojet e kërcënimeve për shëndetin. Por gjithnjë e më shumë studime i kanë vënë këto shtojca në pikëpyetje.

Tani, një studim i ri po hedh poshtë një një mit të popullarizuar: Se multivitaminat parandalojne sulmet në zemër, goditjet dhe shkaqe të tjera të vdekjes.

Gazeta nga hulumtuesit në Universitetin e Alabamës në Birmingham shikonte të dhënat  e mbi 200 njerëzve në 12 vite dhe pavarësisht shtojcave që kishin marrë, zbuluan se nuk kishin asnjë ndikim në shëndetin e zemrës.

Ata që merrnin multivitamina ndjenin se po bënin diçka për të përmirësuar shëndetin e tyre, teksa vazhdonin të pinin duhan dhe të hanin ushqim Fast foodi.

“Është jashtëzakonisht e vështirë për të bindur publikun se shtesat dhe multivitaminat nuk parandalojnë sëmundjet kardiovaskulare, veçanërisht kur ekziston një paragjykim i fortë dhe fitime komerciale”, tha Dr Kim.

‘Njerëzit priren të preferojnë një zgjidhje të shpejtë dhe të lehtë, të tilla si marrja e një pilule, në vend të metodës më të vështirë për të parandaluar sëmundjen kardiovaskulare.

“Është e lehtë të besohet se marrja e shtesave (multivitamina) mund të mbushë boshllëkun ushqimor që njerëzit mund të kenë, dhe të përmirësojnë shëndetin kardiovaskular. Megjithë këtë besim të fortë popullor, përfitimi kardiovaskular i këtyre shtojcave nuk është vërtetuar nga studimet shkencore. 

“Shpresoj që studimi ynë do të bëjë që njerëzit të diskutojnë për përdorimin e shtojcave multivitamike me mjekët e tyre dhe t’i rialokojnë burimet e tyre në diçka që provohet të funksionojë, si futja e frutave dhe perimeve në ditë apo stërvitja”.

Studimi i Kim është një analizë e 18 studimeve të botuara nga revista amerikane Heart Circulation. Studimet ndryshonin në qasjet, me disa që shqyrtonin ndikimin e vitaminave në një grup njerëzish, ndërsa të tjerë përfshinin gjykime të kontrolluara me randomizim.

Ata nuk gjetën asnjë përfitim për marrjen e vitaminave.

‘Ne vlerësuam me përpikëri trupin e provave shkencore’, tha Dr Kim, asistent profesor i kardiologjisë në Departamentin e Mjekësisë. Nuk gjetëm asnjë përfitim klinik të përdorimit të multivitaminave dhe mineraleve për të parandaluar sulmet në zemër, goditjet ose vdekje kardiovaskulare”

//shije/

Komento

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.