Gratë pushojnë 5 orë më pak se meshkujt

0
19

Meshkujt gëzojnë mesatarisht 43 orë kohë të lirë në javë në krahasim me gratë që kanë pesë orë më pak, thuhet në një sondazh.

Raporti i ONS zbuloi se femrat morën vetëm 38 orë kohë të lira në javë në 2015, gjatë së cilës kohë meshkujt ishin në pushim ose në shoqërim.

Analiza sugjeron që gratë mund të kenë më pak kohë të lirë sesa meshkujt, sepse ato shpenzojnë më shumë orë duke përfunduar punët brenda shtëpisë, shkruan Independent.

Rezultatet e ONS gjithashtu tregojnë se sasia mesatare e kohës së lirë për burrat është rritur që nga viti 2000, ndërsa ka rënë për gratë.
“Koha e lirë për gratë mund të jetë më e vogël se për burrat, sepse edhe pse gratë janë më të angazhuara në punën me kohë të pjesshme sesa burrat, ata shpenzojnë më shumë kohë duke përfunduar punën e papaguar, siç janë punët e shtëpisë dhe kujdesi për fëmijët”, thuhet në raport.

“Orari i shpenzuar për punën e papaguar ka të ngjarë të zëvendësojë ato orë që mund të ishin shpenzuar në aktivitete të kohës së lirë”.
Shumica e kohës së lirë për të dy gjinitë u shpenzuan duke u marrë me media, dmth duke lexuar, duke dëgjuar muzikë ose duke parë televizor.

Njerëzit e moshës 25 deri në 34 vjeç morën më së paku kohën e lirë në krahasim me grupet e tjera të moshës, ndërsa ata të moshës mbi 65 vjeç morën më shumë, edhe pse meshkujt ende tejkalonin gratë në këtë kategori.
Kjo pabarazi mund të ndodhë sepse njerëzit në moshën e moshuar kanë të ngjarë të kenë fëmijë më të rritur dhe mund të kenë dalë në pension.

Ata të moshës 16-24 vjeç morën kohën më të lartë të kohës së lirë në javë, gjë që spekulohet nga ONS mund të jetë sepse shumë njerëz brenda kësaj klase janë studentë pa punë të rregullt.

//ekonomialonline/

Komento

Please enter your comment!
Please enter your name here