Soda e bikarbonatit gjatë shtatzënisë – përparësitë dhe mangësitë

0
2

Në shtatzëni shpesh mund të shfaqen djegësira, fryrja dhe ngërçet në këmbë, si edhe disa probleme të cilat ua vështirësojnë aktivitetet e përditshme shtatzënave.

Djegësira në shtatzëni

Djegësira në shtatzëni më së shpeshti shfaqet në tremujorin e dytë dhe të tretë të shtatzënisë..

Në pjesën e dytë të shtatzënisë ndodh lirimi i muskulit unazor i cili ndan ezofagun dhe lukthin më së shpeshti për shkak të ndryshimeve hormonale (estrogjeni dhe progesteroni) dhe të rritjes së mitrës e cila krijon presion në lukth dhe në përmbajtjen e saj (në thartirën e lukthit).

Pikërisht për këtë shkak thartira e lukthit shpesh kthehet në ezofag dhe shkakton dhembje dhe djegie me rastin e kontaktit me mukozën e ezofagut.

Edhe pse djegësira në shtatzëni kryesisht është dukuri e parrezikshme, është shumë e shpeshtë dhe e pakëndshme, prandaj shumica e femrave e ndien për herë të parë vetëm në shtatzëni, por shpesh zgjat deri në fund të lindjes.

Duke pasur parasysh që nga djegësira në shtatzëni vuajnë rreth 30–50 për qind e femrave, atëherë mundeni edhe vetë të imagjinoni sa metoda të ndryshme të shërimit ekzistojnë.

Djegësira në shtatzëni – ilaçi natyral

Përvojat e shtatzënave dhe e nënave të cilat kanë pasur djegësirë gjatë shtatzënisë vërtet janë të ndryshme.

Rekomandohen bademet, çaji i xhenxhefilit, maraqi, tabletat, soda e bikarbonatit etj.

Janë të dobishme edhe disa këshilla të thjeshta për eliminimin natyral të djegësirës në shtatzëni, siç janë:

– porcione më të vogla ushqimi më shpesh gjatë ditës,
– përtypja e ngadalshme e ushqimit,
– shmangja e pozitës së shtrirë pas ngrënies,
– shmangja e ushqimit të yndyrshëm dhe të thartë,
– shmangia e çokollatës, e kafes dhe e alkoolit,
– fjetja në jastëk të lartë.

Disa shtatzëna dhe nëna kanë treguar se si vetëm soda e bikarbonatit u ka ndihmuar në rastin e djegësirës në shtatzëninë e hershme, si edhe thartira në shtatzëninë e hershme, ndërkaq efekti i saj është i rëndësishëm edhe në fazat e vonshme të shtatzënisë.

//telegrafi/

Komento

Please enter your comment!
Please enter your name here