Një fenomen ku pemët shmangin prekjen

0
66

Pemë të veçanta

Nëse jashtë duke ecur nëpër pyll, ngritne kokën për një moment ndoshta edhe ju mund të befasoheni këndshëm nga ajo që shihni.

Fenomeni që ndodh natyrshëm quhet “drojë kurorë”, sepse degët më të larta të llojeve të caktuara të pemëve nuk  pëlqejnë të prekin njëra-tjetren. Sjellja intriguese është vërejtur së pari në vitet 1920 dhe hipoteza të ndryshme janë paraqitur që atëherë në një përpjekje për ta shpjeguar atë.qmxxeSu

Disa besojnë se kjo ndodh për të zvogëluar përhapjen e insekteve të dëmshme. Të tjerë besojnë se pemët po përpiqen të mbrojnë degët e njëra-tjetres nga plasaritja dhe thyerja në erë, dhe gjithashtu është sugjeruar që “drojë kurorë” të ndodhë në mënyrë që pemët të mund të optimizojnë ekspozimin e dritës në mënyrë që të maksimizohet procesi i fotosintezës.

Përkundër këtyre teorive të ndryshme megjithatë, askush nuk e di me siguri se pse ndodh ky fenomen, por na shërben për të na kujtuar se sa mund të jetë natyra e mrekullueshme./21media/

Komento

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.