Larja e dhëmbëve dhe lindja

0
130

Larja e dhëmbëve mund të parandalojë lindjen e parakohshme të foshnjave.

Sipas mjekëve pranë universiteteve Case Western dhe Yale, një bakter i cili zakonisht është i pranishëm në zgavrën e gojës mund të jetë përgjegjës për 80% të lindjeve të parakohshme.

Të dhënat nga ky studim i botuar në revistën “Journal of Clinical Micribiology” , mund t’u ndihmojë mjekëve që të parandalojnë lindjet e parakohshme, duke nxitur higjienën orale ose duke penguar lindjen e parakohshme të foshnjave në mënyrë duke iu shkruar antibiotikë shtatzënave të cilat duhet ta luftojnë infeksionin nga bakteri i caktuar.

Shumica e shtatzënive zgjasin afër 40 javë. Lindjet para javës së 37-te konsiderohen të parakohshme. Llogaritet se 10% e lindjeve janë të parakohshme.

Foshnjat të cilat lindin para kohe mund të kenë vështirësi më të mëdha shëndetësore, siç janë: humbja apo dëmtimi i të dëgjuarit dhe të parit, paraliza cerebrale, retardimi mendor, madje edhe vdekja.

//telegrafi/

Komento

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.