Këndimi përshpejton rimëkëmbjen e nënave nga depresioni pas lindjes

0
24

Këndimi mund të ndihmojë nënat të shërohen nga depresioni pas lindjes më shpejt, sugjeron një studim i fundit.

Studiuesit zbuluan se gratë që morën pjesë në mbledhjet e grupeve me foshnjat e tyre përjetuan një përmirësim shumë më të shpejtë në simptomat e tyre sesa ata që nuk kishin.

Studimi, i botuar në Journal British of Psychiatry, studioi 134 nëna me depresion pas lindjes.

Shërimi i hershëm shihet të jetë vendimtar për të kufizuar efektet në nënën dhe foshnjën.

Depresioni pas lindjes vlerësohet të prekë një në tetë nëna të reja.

Studimet e mëparshme kanë treguar se këndimi mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit mendor të njerëzve , por ky është studimi i parë i kontrolluar për efektin e tij në depresionin pas lindjes.

Gratë u vendosën në tri grupe:

– njëri mori pjesë në grupin e këndimit

– një tjetër mori pjesë në sesione të lojrave kreative

– një grup i tretë mori kujdesin e zakonshëm, të cilat përfshijnë mbështetje familjare, ilaqet kundër depresionit ose ndërgjegjja

Punëtorët e grupit të  këndimit panë nënat që mësonin ninullat dhe këngët nga e gjithë bota me foshnjat e tyre dhe krijuan këngë të reja së bashku për amësinë.

Dhe ata me simptoma të moderuara të rënda të depresionit pas lindjes raportuan një përmirësim shumë më të shpejtë sesa nënat në grupet e zakonshme të kujdesit dhe të lojës.

Të gjitha grupet u përmirësuan gjatë 10 javëve, por në gjashtë javët e para grupi i këngëve kishte raportuar një rënie mesatare prej 35% të simptomave depresive.

Stdiuesja kryesore,  Dr. Rosie Perkins tha se studimi, edhe pse i vogël, ishte i rëndësishëm, sepse ishte e rëndësishme për trajtimin e simptomave sa më shpejt që të ishte e mundur.

“Depresioni post-natal është dobësues për nënat dhe familjet e tyre, megjithatë kërkimet tona tregojnë se për disa gra diçka aq të arritshme sa të kënduarit me foshnjën e tyre mund të ndihmojë në përshpejtimin e shërimit në një nga periudhat më të rrezikuara të jetës së tyre”, tha ajo.

Autorja kryesore,  Dr. Daisy Fancourt, nga University College London, tha se këndimi ishte një tjetër terapi e dobishme për t’u ofruar grave.

“Shumë nëna kanë shqetësime rreth marrjes së medikamenteve të depresionit ndërsa ushqyerja me gji dhe marrja e terapive psikologjike me nënat e reja është relativisht e ulët,” tha ajo.

“Pra, këto rezultate janë me të vërtetë emocionuese pasi sugjerojnë se diçka e thjeshtë si referimi i nënave ndaj aktiviteteve të komunitetit mund të mbështesë rimëkëmbjen e tyre”.

//rtk/

Komento

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.