Fëmijët nën 12 vjeç nuk duhet të kenë asnjë ekspozim ndaj teknologjisë

0
498

Akademia Amerikane e Pediatrisë dhe Shoqëria shtetërore kanadeze e Pediatrisë pohon se foshnjet të moshës 0-2 vjeç nuk duhet të kenë ndonjë ekspozim ndaj teknologjisë, 3 deri në 5 vjeç mund të kalojnë një orë në ditë, dhe 6 deri në 18 vjeç të kufizuar për 2 orë në ditë.

Fëmijët dhe të rinjtë përdorin 4-5 herë më shumë se rekomandimet përkatëse teknologjinë dhe kjo shoqërohet me pasoja të rënda dhe shpesh kërcënuese për jetën. Përdorimi i telefonave celularë, tableta, lojra elektronike, është rritur në mënyrë dramatike sidomos nga fëmijët shumë të vegjël.

Terapistët dhe mjekët pediatër janë duke i bërë thirrje prindërve, mësuesve për të ndaluar përdorimin e të gjitha pajisjeve elektronike për fëmijët nën moshën 12 vjeç. Në vijim janë arsyet kërkimore-bazuar në këtë përfundim.

Two small kids using a tablet

1. Zhvillimi i vonuar i trurit

2. Obezitet

3. Mungesë e gjumit – 60% e prindërve nuk e mbikëqyrin përdorimin e teknologjisë nga fëmijët së tyre, dhe 75% e fëmijëve janë të lejuar të përdorin teknologji në dhomat e tyre. Kjo do të thotë ata nuk shtrihen në shtrat në orarin e caktuar.

is-screen-addiction-real-537x402

4. Sëmundje mendore – Përdorimi i tepruar i teknologjisë është një faktor në normat në rritje të depresionit të fëmijëve, ankthi, çrregullim, humbje vëmendje, autizëm, çrregullim bipolar, psikozë dhe sjellje problematike e fëmijës. Një në gjashtë fëmijë kanadezë kanë një sëmundje të diagnostikuar mendore.

5. Agresioni

6. Varësi ndaj teknologjisë – Prindërit gjithnjë e më shumë po shkëputen nga fëmijët e tyre. Në mungesë të lidhjes prindërore, fëmijët lidhen më shumë me pajisjet, lidhje të cilat mund të rezultojë një varësi. Një në 11 fëmijët e moshës 8-18 vjeç janë të varur nga teknologjia. article-2479109-19107AB800000578-625_634x400

7. Rrezatimi – Në maj të vitit 2011, Organizata Botërore e Shëndetësisë i klasifikoi telefonat celularë (dhe pajisje të tjera wireless) si një rrezik kategori 2B (kancerogjene të mundshëm) për shkak të emetimit të rrezatimit (WHO 2011). Kjo i shndërron fëmijët e vegjël në një situatë të rrezikshme.

8. Fëmijë të paqëndrueshëm. /huffingtonpost/

Komento

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.