Ballina Shëndet Anila Kalleshi: Ja rastet me diabet që kam trajtuar gjatë shtatzanive!

Anila Kalleshi: Ja rastet me diabet që kam trajtuar gjatë shtatzanive!

0
68

Të kuptoni rreziqet e diabetit në shtatzani (të njohura edhe si diabeti gestacional) mund t’ ju ndihmojë të merrni masa paraprake për të mbrojtur shëndetin tuaj dhe shëndetin e bebes suaj.

Një diagnozë e diabetit gestacional mund të çojë në ankth gjatë asaj që supozohet të jetë një kohë emocionuese dhe e gëzueshme. Gjendja, e cila zhvillohet gjatë shtatzënisë, është njësoj si diabeti i tipit 1 ose tipit 2 – që ndikon në aftësinë e trupit tuaj për të prishur glukozën dhe për të lëvizur në qelizat që do të përdoren për energji.

Rezultati: Nivelet e rritura të sheqerit në gjak, të cilat mund të paraqesin rreziqe serioze si për ju dhe për fëmijën tuaj. Për shembull, nëse nuk kontrolloheni, kjo mund të çojë në pre-eklampsi, një gjendje kërcënuese për jetën në të cilën një grua shtatzënë mund të preket nga presioni i lartë i gjakut dhe proteina në urinë. Fëmija juaj mund të jetë në rrezik për lindje të parakohshme ose për një peshë të lartë lindjeje, për sheqerin e ulët në gjak ose edhe për diabetin e tipit 2 më vonë në jetë. Këto janë vetëm disa arsye pse është e rëndësishme të diagnostikoni diabetin gestacional sa më shpejt të jetë e mundur dhe t’i drejtoheni mjekut menjëherë.

Shkencëtarët nuk e dinë pse disa gra preken nga diabeti gestacional dhe të tjerët jo. Rreziku për t’u prekur nga kjo gjendje është më i lartë nëse jeni më e madhe se 25 vjeç ose keni një indeks të trupit (BMI) më të lartë se 30. Nëse keni pasur diabet gestacional gjatë një shtatezanie të mëparshme, nëse keni prediabet, ose nëse një anëtar i ngushtë i familjes ka diabet të tipit 2, ju jeni gjithashtu në një rrezik të madh për t’u prekur sërish.

Shumica e grave me diabet gestational nuk kanë simptoma – fatmirësisht, shfaqja e sëmundjes është pjesë e kujdesit rutinë.1 (44)

Shqyrtimi përbëhet nga:
Testi i shqyrtimit fillestar të glukozës: Ju do të pini një solucion me sheqer që përmban 50 gram glukozë dhe testoni gjakun tuaj një orë më vonë. Nivelet normale të sheqerit në gjak janë rreth 130-140 miligram për decilitër (mg / dL). Nëse nivelet tuaja janë më të larta se kjo sferë, do t’ju duhet t’i nënshtroheni një testi pasues (shih më poshtë).

Testi i tolerancës së glukozës: Pas një agjërimi brenda natës, niveli i sheqerit në gjak duhet të kontrollohet në mëngjes. Tjetra, do të pini një solucion më të fortë glukoze, që përmban 100 gram glukozë, dhe me këtë test, sheqeri i gjakut duhet të matet çdo orë për tre orët e ardhshme.

Nëse të paktën dy nga tre matjet janë më të larta se normalja, ju do të diagnostikoheni me diabet gestacional. Rezultatet jonormale të glukozës konsiderohen të jenë:
Esell : 95 mg / dl ose më i lartë
1 orë: 180 mg / dl ose më e lartë
2 orë: 155 mg / dl ose më e lartë
3 orë: 140 mg / dl ose më e lartë

Marrja e niveleve të sheqerit në gjak nën kontroll mund të parandalojë ndërlikimet gjatë lindjes dhe të mbrojë shëndetin tuaj dhe të fëmijës në një periudhë afat të gjatë.

Menaxhimi i diabetit gestacional përfshin tre pika kyçe:
-Kujdesi i rregullt prenatal dhe vizitat e herë pas hershme
-Ushtrimet ditore
-Një dietë e shëndetshme
Kjo e fundit luan një rol të rëndësishëm jo vetëm në menaxhimin e sëmundjes, por në parandalimin e saj në radhë të parë. Zgjedhja e ushqimeve të duhura me kombinimet e duhura mund të ndihmojnë në kontrollin e sheqerit në gjak dhe në parandalimin e shtimit të peshës gjatë shtatzënisë.
Pra, cilat janë ushqimet “e duhura” për kontrollin e sheqerit në gjak?

Shumë prej tyre mund t’ju duken të njohura: Perimet dhe frutat e plota; drithërat (si quinoa, tërshëra dhe orizi); burime të proteinave me cilësi të lartë (si pulat, peshqit, thjerrëzat, vezët dhe fasulet); dhe yndyrna të shëndetshme (të tilla si avokado, vaji i ullirit, arra dhe fara).

Kufizimi i karbohidrateve të rafinuara, të tilla si ëmbëlsira, pasta, karamele, bukë të bardhë, biskota, pereci, oriz të bardhë dhe të verdhë, lëngje frutash dhe sode të rregullt, gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të mbani sheqerin në gjak të stabilizuar.
Nëse jeni duke bërë të gjitha ato që janë përmendur më sipër dhe ende keni probleme me menaxhimin e sheqerit në gjak, mund t’ju duhet të merrni insulinë. Gjithashtu mund të keni nevojë të monitoroni vetë nivelin e glukozës në gjak dhe të vizitoni mjekun tuaj më shpesh, sidomos gjatë tre muajve të fundit të shtatzënisë.
Nivelet e sheqerit në gjak zakonisht kthehen në normalitet së shpejti pas lindjes për shumë gra me diabet gestacional. Mjeku juaj ka të ngjarë të kontrollojë nivelet e sheqerit në gjak menjëherë pas lindjes së fëmijës suaj dhe përsëri, gjashtë deri në 12 javë më vonë.

Megjithatë, mbani në mend se të kesh diabet gestacional ju vë në rrezik më të lartë për zhvillimin e diabetit të tipit 2 në të ardhmen. Për këtë arsye, ju duhet të vazhdoni të punoni me mjekun tuaj. Gjithashtu, duhet të testoheni për diabetin e tipit 2 të paktën çdo tre vjet.

//Artikulli marrë nga Anila Kalleshi, faqja zyrtare në Facebook/

Komento

Please enter your comment!
Please enter your name here