A e dini pse ndërtohet njeriu prej bore?

0
161

Simolika e njeriut prej dëbore

Është një klishe klasike e dimrit ku fëmjët e ndërtojnë një njeri prej dëbore. Secili është skulptor i së paku një njeriu të tillë. Por, pse njerëzit e bëjnë këtë, cila është simbolika e tij që asnjëherë nuk na është thënë?! Apo thjeshtë është çështje argëtimi.

Për disa kultura një burrë prej dëbore ndërtohet me të vetmin qëllim vetëm pse është një skulpturë pa kosto. Shpesh e keni parë shallin, kapelen tuaj në ‘trupin” e tij, madje edhe hunda e tij prej karote tregon se çdokush mund të posedojë në kuzhinë. Gjithashtu, simbolika e buzëqeshjes tregon se është diçka argëtuese.snowNdërsa disa të tjerë kanë thënë se njeriu prej dëbore simbolikisht është shëndrruar në një portret që shënon fundin e muajve të akullt dhe tiraninë e dimrit. Madje, në Cyrih të Zvicrës një burrë dëbore vihet në turrë të druve apo duke e shperthyer me fishekzjarre vetëm për kënaqësinë e turmës dhe shenimin e fundit të muajve të dimrit.

Thuhet se njeriu prej dëbore është zbuluar qysh në mesjetë, por ne duhet të supozojmë se njerëzit si qeniet krijuese, ka përfituar dhe ka ushtruar talen në krijimin e skulpturave nga materialet e akullta siç është dëbora.//21media/

Komento

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.